Haal uw motorrijbewijs bij La Blanche, Maastricht!

La Blanche Maastricht - Uw Autorijschool in de regio Maastricht!

Motorrijbewijs (rijbewijs A1, A2, A)

U mag alleen op een motor rijden als u in het bezit bent van een motorrijbewijs, het rijbewijs A. Sinds 19 januari 2013 zijn er 3 soorten motorrijbewijs: A1, A2 en A.

Welke categorie motorrijbewijs (A1, A2 of A) u nodig heeft, hangt af van het motorvermogen, uw leeftijd en ervaring:

Categorie A1
is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.
Categorie A2
is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35 kW. De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar. Als u rijbewijs A1 heeft, mag u vanaf de leeftijd van 19 jaar rijlessen nemen. Wanneer je 2 jaar in het bezit bent van A2, kun je doorgaan voor het volledige A rijbewijs. Je hoeft dan enkel een AVD examen af te leggen.
Categorie A
is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen. De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar. Kandidaten moeten minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. De minimumleeftijd hiervoor is 24 jaar.

 

Rechtstreeks rijbewijs A2 vanaf 31 december.

Per 31 december 2013 kunnen aspirant-motorrijders vanaf 20 jaar rechtstreeks hun rijbewijs A2 voor de middelzware motor halen. Daarvoor moeten ze een theorie-examen en een tweedelig praktijkexamen doen. Bijzondere verrichtingen en verkeersdeelneming.

20 jaar

Per 31 december 2013 mag je voor je rechtstreekse rijbewijs A2 vanaf 20 jaar beginnen met rijlessen. Je moet dan het theorie-examen voor de motor al hebben gehaald of het autorijbewijs hebben. Als je het theorie-examen voor de motor hebt gehaald, kun je vanaf 20 jaar praktijkexamen voertuigbeheersing en praktijkexamen verkeersdeelneming doen. 
Als je 2 jaar in het bezit bent van A2, mag je doorgaan voor het volledige A rijbewijs. Je hoeft dan enkel het AVD examen af te leggen.

Gedurende de eerste lessen zul je vooral bezig zijn met de bijzondere verrichtingen. Deze zijn belangrijk om de motor goed onder controle te kunnen houden. Zodra jij de baas over de motor bent, kun je examen doen voor het eerste onderdeel van de opleiding; voertuigbeheersing. Als je voor dit onderdeel geslaagd bent kun je worden toegelaten voor het examen verkeersdeelneming.

Als je motorrijles wil gaan volgen moet je eerst in het bezit zijn van een theoriecertificaat voor de motor (categorie A), of van een geldig rijbewijs B. Op de dag van je examen moet je in het bezit zijn van het theoriecertificaat A.

De benodigde theorieboeken zijn bij onze rijschool leverbaar. Houdt er rekening mee dat voor het theorie-examen meestal een wachttijd van 3 a 4 weken geldt, dus meld je tijdig aan.

Het is belangrijk dat je een goede begeleiding krijgt bij je motorrijlessen. Je rijdt immers alleen op een relatief nieuw en onbekend voertuig. Je hebt tijdens je motorrijles één op één contact met je instructeur. Je krijgt dus nooit met twee mensen tegelijk les, alle aandacht gaat alléén naar jou, daar betaal je immers ook voor!

Kleding is belangrijk. Voor het rijden op een motor zijn natuurlijk ook bepaalde kledingeisen vastgesteld. Zo moet je een goed sluitende jas of jack aan, een goede broek, schoenen tot over de enkel en natuurlijk handschoenen en een helm. Heb je nog geen helm, handschoenen of regenkleding? Geen probleem, want bij La Blanche kun je deze vrijblijvend gebruiken.

Vraag meer informatie aan en reserveer meteen je proefles